23 juli: Yellowstone National Park

Yellowstone Park here we come. Het is een mooie dag. 36 graden. Vroeg op. Want het wordt een lang dag in het park. Om het park binnen te komen heb je een parken pas nodig die bij de ingang wordt gecontroleerd. Verschillende rijen maar de rij die het snelst gaat, is de rij met mensen die al een pas hebben gekocht. Natuurlijk kun je ter plekke aan de kassa een kaart kopen maar dan sta je lang in de rij.
Koop dus een dag van te voren bij het “Visitors Centre” een parkenpas, dat scheelt heel veel tijd met in de rij staan.

Door het park loopt een weg in de vorm van een acht. Het advies van de Park Ranger was of om vroeg te gaan of om juist laat op de dag te gaan. Hij doelde op de drukte in het park. Het zou handiger zijn om minimaal 2 dagen uit te trekken voor Yellowstone Park en dus 1 dag voor het zuidelijk rondje en 1 dag voor het noordelijke rondje. Maar ja, meer tijd dan 1 dag hebben we niet, dus moeten we de 8 in 1 dag doen.

Zodra we het park in rijden heb je niet direct het gevoel dat je in een super vulkaan rijdt. Eens in de 640.000 jaar barst de vulkaan uit. Gaan we niet meer mee maken, hoop ik. Knalt vast. Yellowstone Park is ook het oudste National Park van de wereld en staat op de  Werelderfgoedlijst van Unesco.

Nog geen 10 minuten in het park en de eerste tekenen van vulkanische activiteiten krijgen we te zien. Solfataren velden, borrelende modderpotjes, blauw groen water, kokende waterbaden, watervallen, honderden meters basalt formaties, kalk trappen, diepe ravijnen noem maar op, het houdt niet op.
Het is werkelijk een spektakel. En eigenlijk is het IJsland in het klein. Op 1 ding na dan, er lopen op IJsland geen beren, bizons, elanden, herten zo voor je auto langs. Want los van al de vulkanische activiteiten, heeft het park ook een enorme rijke wildlife.

Als ik 1 hoogtepuntje moet noemen, want eigenlijk is het de hele dag door een aaneenschakeling van hoogtepunten, is het wel Old Faithful. De geiser in Yellowstone Park die het hoogste spuit. Zeker 5 minuten langs spuit hij kokend water 50 tot 60 meter hoog. Iedere 1,5 uur gaat Old Faithful in de lucht, daar kun je dus redelijk je klok op gelijk zetten. Dat doen ze daar bij het “Visitors Centre” voor je. Wel zo makkelijk want in directe omgeving kun je prima nog een uur gaan wandelen van het ene hete potje naar het andere.

Het is een lange dag geweest, zeker 11 uur onderweg in het park. ’s Avonds gaan we een hapje eten bij een Spaans restaurant in West Yellowstone. Niet meteen mijn eerste keuze maar eenmaal binnen is de tent helemaal gevuld met Spanjaarden. Goed teken. Hebben heerlijk authentiek Spaans gegeten, een fantastische afsluiting van een geweldige dag.

Yellowstone heeft heel veel gelijkenissen met de natuur van IJsland. Inspiratie voor een reis naar IJsland vind je hier

 

 

CategorieënVS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *