18 juli: Portland

Vandaag gaan we naar Portland. Niet zo heel lang rijden (2,5 uur), althans als je Highway nummer 5 volgt naar het zuiden.

Wij rijden de stad uit via de oostkant, richting Washington Lake. Washington Lake ligt in de heuvels en met een prachtig uitzicht over de stad Seattle. Ook de plek waar Kurt Cobain woonde en in 1994 een einde an zijn leven maakte.
Links van het huis is een parkbankje wat nog steeds wordt gebruikt als bedevaart.

We blijven Washington Lake volgen en komen uit op de Highway 5. Het gebied ten oosten van Highway 5 liggen twee grote vulkanische gebieden. Mount Rainier National Park en Mount Saint Helens. Verwacht niet het vulkanische landschap van IJsland. We rijden eigenlijk de hele tijd door prachtige naaldbossen. Overigens de weg die we rijden is niet het hele jaar open en dit jaar pas open gegaan in de eerste week van juli. Je kunt je nauwelijks voorstellen hoe het er dan in de winter uit ziet maar onderweg komen we regelmatig borden tegen die waarschuwen voor extreme winterse weersomstandigheden. De weg blijft omhoog gaan en eindelijk komen we bij een kale top bedekt met sneeuw; de vulkaan. Boven de bovengrens een prachtig gezicht. De vulkaan is 4392 meter hoog en permanent bedekt met een gletsjers. Maar liefst 26 gletsjers. De laatste gedocumenteerd uitbarsting was in 1854.

Op weg naar Mount Saint Helens kom je niet veel meer tegen dan af en toe een klein dorp met een paar huizen. We hebben nog maar een halve tank benzine en vragen ons af of we het gaan redden. De hoogte verschil en de vele bochten maken het dat de auto niet zuinig rijdt. Gelukkig in Randle is een benzine pomp waar we gewoon met onze credit kaart kunnen betalen.

Mount Saint Helens wordt aan de voet van de vulkaan ook omgeven door dichte naaldbossen en is minder hoog (2550 meter hoog) dan Mt Rainier. Maar de kracht van de uitbarsting is zeker niet minder. Nog niet zolang geleden op 18 mei 1980 had de vulkaan een verwoestende uitbarsting waarbij 57 mensen om het leven kwamen en 200 huizen, 47 bruggen, 24 km spoorweg en 300 km werden weggevaagd.
De rivieren in dit gebied vervoeren nog dagelijks tonnen vulkanisch as wat de rivieren grijszwart maakt.

In de avond komen komen we eindelijk aan in Portland. Portland als je het vergelijkt met Seattle heeft geen indrukwekkende ” skyline”. Het is een kleine stad met niet meer dan 600.000 inwoners.

CategorieënVS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *